BOOK YOUR STAY
25
Jul, 2021
26
Jul, 2021
Created with Sketch. 1 Created with Sketch.
Adults
Created with Sketch. 0 Created with Sketch.
Children

Τήνος

Το νησί της γαλήνης, της τέχνης και της καλαισθησίας!

Η Τήνος αρμενίζει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου πελάγους και κερδίζει τον ταξιδευτή με την ανεπιτήδευτη ομορφιά της. Ανήκει στις Κυκλάδες και είναι νησί ξεχωριστό, με ενέργεια εσώτερη, ιερότητα απέραντη και ομορφιά απλόχερη!

Την είπαν «Νησί της τέχνης και της καλαισθησίας», αφού στα χώματά της γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν μεγάλοι ζωγράφοι, όπως ο Νικηφόρος Λύτρας κι ο Νικόλαος Γύζης, αλλά και ξεχωριστοί γλύπτες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτριος Φιλιππότης, ο Γεώργιος Βιτάλης, ο Λάζαρος Σώχος, ο Αντώνιος Σώχος κ.ά.

Με κύρια δομικά υλικά το σχιστόλιθο, το μάρμαρο και το γρανίτη, τα άξια τηνιακά χέρια δημιούργησαν αριστουργήματα τέχνης σε υπέρθυρα, περιθυρώματα, φεγγίτες και καμπαναριά, χαρίζοντας τη δική τους καλλιτεχνική πινελιά στα γραφικά χωριά της, εκεί όπου βρίσκεται η ανέγγιχτη ομορφιά της, εκεί όπου χτυπάει η «ψυχή» της Τήνου… Την παράδοση του νησιού στη μαρμαρογλυπτική συνεχίζουν σήμερα οι ανώνυμοι μαρμαράδες, που αποτυπώνουν την τέχνη και το συναίσθημά τους σε κάθε μαρμάρινη κατασκευή. Αντλώντας έμπνευση από την τηνιακή φύση, σμιλεύουν με σεβασμό και τρυφερότητα ένα υλικό τόσο σκληρό, μα και τόσο καθάριο, όπως το μάρμαρο, μετουσιώνοντάς το σε αξία διαχρονική.

Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη ομορφιά της Τήνου

Ο Ναός της Ευαγγελίστριας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι, αναμφίβολα, το επίκεντρο της πίστης του νησιού. Όμως, η γοητεία του, άγνωστη στους πολλούς, κρύβεται καλά στα τόσα ολόλευκα χωριά της, τα στολίδια της! Οι ζεστοί άνθρωποι του νησιού σε κάνουν να νιώθεις φίλος απ’ τα παλιά… κι όχι απλά ταξιδευτής.

Από τα χωριά που αξίζει, αναμφίβολα, να περπατήσουμε είναι ο Τριαντάρος, τα Δυο Χωριά, το Βωλάξ, η Καρδιανή, τα Υστέρνια, ο Πύργος, το χωριό Αγάπη, ο Τριπόταμος, ο Κτικάδος, ο Ταραμπάδος, το Σμαρδάκιτο, ο Φαλατάδος και ο Αρνάδος.

Για ουζάκι και θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα, θα κατηφορίσουμε από τον Πύργο στον Πάνορμο, από την Καρδιανή στον όρμο Γιαννάκη και από τα Υστέρνια στον όρμο Υστερνίων.

Ξεχωριστά είναι και τα κατάλευκα ξωκλήσια της, σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, σε ρεματιές ή πλάι στο κύμα. Ωστόσο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού είναι οι περίτεχνοι περιστεριώνες της, άλλοτε ντυμένοι στα χρώματα της πέτρας, άλλοτε στα λευκά κι άλλοτε ξεθωριασμένοι από το χρόνο, διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά της… Την Τήνο στολίζουν πάνω από 1.000 περιστεριώνες! Στον Ταραμπάδο και στο χωριό Αγάπη βρίσκονται μερικοί από τους πιο παλιούς και τους πιο περίτεχνους του νησιού.

Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Τσικνιάς (725 μ.) στην ανατολική πλευρά. Στο κεντρικό τμήμα υψώνεται το Ξώμπουργκο (640 μ.), ένας απόκρημνος βράχος, απόρθητος από τις τρεις πλευρές του, ο οποίος κατά την αρχαιότητα ήταν πρωτεύουσα του νησιού.

Στα μοναστήρια του νησιού

Σημαντικά είναι και τα μοναστήρια της Τήνου, όπως η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μονή της Κυράς των Αγγέλων) στο όρος Κεχροβούνι. Διασώζεται το απλό κελί όπου έζησε η Μοναχή Πελαγία (ανακηρύχθηκε Αγία το 1970), στο όραμα της οποίας οφείλεται η εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου. Το Μοναστήρι εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Θα επισκεφθείτε, επίσης, το Προσκύνημα της Παναγίας Βρυσιώτισσας στον Ταραμπάδο, τη Μονή της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Ξώμπουργο, από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Καθολικής Εκκλησίας, την Ιερά Μονή Καταπολιανής, την Ιερά Μονή Ουρσουλινών κ.ά.

Στον Πύργο, το χωριό των καλλιτεχνών…

Ένα από τα πιο σημαντικά και πανέμορφα χωριά του νησιού είναι αναμφίβολα ο Πύργος, το κατεξοχήν καλλιτεχνικό χωριό της Τήνου. Ένα αληθινό αρχοντοχώρι, που οφείλει το όνομά του στον παλιό βενετσιάνικο πύργο, ο οποίος υπήρχε στην περιοχή. Στις γειτονιές του έζησαν και μεγαλούργησαν μεγάλοι γλύπτες. Στα φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια του τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση. Αφήνετε, λοιπόν, το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης και με τα πόδια μπαίνετε στο κεντρικό μαρμαρόστρωτο καλντερίμι του…

Στα πρώτα κιόλας βήματα θα συναντήσετε το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών με έργα από τους μεγάλους γλύπτες που γεννήθηκαν στον Πύργο και τα Υστέρνια. Δίπλα του, το Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, που έζησε και μεγαλούργησε εδώ κι έχει σήμερα μετατραπεί σε μουσείο. Όλος ο Πύργος είναι γεμάτος με καμαροσκέπαστα δρομάκια και όμορφες μαρμαρόστρωτες γειτονιές, σπίτια με περίτεχνα υπέρθυρα και επιβλητικές πόρτες με πρωτότυπα ρόπτρα, αλλά και εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής.

Επιβάλλεται μια στάση για ξεκούραση και απόλαυση στην πλατεία του χωριού με τον αιωνόβιο πλάτανο (Πλατεία Ηρώων 1821). Στη σκιά του απλώνονται τα χρωματιστά τραπέζια από τα καφενεδάκια και τα μεζεδοπωλεία, για να απολαύσετε τον καφέ σας, θεσπέσιο γαλακτομπούρεκο ή ουζάκι με τηνιακούς μεζέδες. Εδώ χτυπά η «καρδιά» του Πύργου. Στο βάθος της πλατείας βρίσκεται η εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη. Από εδώ ξεκινούν και οι δρόμοι που οδηγούν στις γραφικές γειτονιές του…

Περπατώντας στα καλντερίμια του θα ανακαλύψετε τις επιβλητικές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών. Αξιοθέατο του τόπου αποτελεί και το Νεκροταφείο, με έργα Τηνίων καλλιτεχνών, λίγο έξω από το χωριό. Εδώ βρίσκεται και η Σχολή Καλών Τεχνών.

Από τον Πύργο, θα κατηφορίσετε στον Πάνορμο (σε 3 χλμ. από Πύργο), το γραφικό λιμάνι με τις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα. Στο βάθος του κόλπου το νησάκι Πλανήτης, με τον παλιό φάρο του που άναψε για πρώτη φορά το 1886, ορίζουν το τοπίο. Σε καιρούς αλλοτινούς, τούτο το λιμάνι είχε πολύ σημαντική θέση για το νησί. Σήμερα, στην παραλία του τα χταπόδια και τα ολόφρεσκα ψάρια αργοψήνονται στη σχάρα και σας περιμένουν να τα απολαύσετε με καλή παρέα και θέα θάλασσα…

Οι καλύτερες παραλίες της

Την Τήνο στολίζουν απέραντες χρυσαφένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, άλλες οργανωμένες κι άλλες όχι –ήσυχες οι περισσότερες, ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού. Ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος στο νησί (κυρίως ο Βοριάς), έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μαγευτικές παραλίες, όπως η Κολυμπήθρα (Μικρή και Μεγάλη Παραλία) και πιο πέρα η παραλία Αποθήκες, ο Άγιος Ιωάννης Πόρτος, η παραλία Μαραθιάς, ο Άγιος Φωκάς, ο Άγιος Σώστης, η Παχιά Άμμος, τα Κιόνια, ο Άγιος Ρωμανός, η Σάντα Μαργκαρίτα, ο Όρμος Γιαννάκη, ο Όρμος Καρδιανής, η Λιβάδα, ο Όρμος Υστερνίων, η παραλία Ρόχαρης και η Αγία Θάλασσα (κοντά στον Πάνορμο).