BOOK YOUR STAY
25
Jul, 2021
26
Jul, 2021
Created with Sketch. 1 Created with Sketch.
Adults
Created with Sketch. 0 Created with Sketch.
Children

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ανακαλύψτε την Τήνο αλλιώς… περπατώντας στα παλιά μονοπάτια της, κάνοντας αναρρίχηση στα εντυπωσιακά βράχια της, αλλά και παίζοντας με τα κύματα και τον άνεμο πάνω σε μια ιστιοσανίδα στις μαγευτικές της θάλασσες!

Πεζοπορικές διαδρομές στην Τήνο

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας στη φύση η Τήνος διαθέτει όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια που αξίζει να τα περπατήσετε. Από τα παλιά ακόμη χρόνια, η πεζοπορία αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού… Σήμερα, στο νησί υπάρχουν 24 χαρτογραφημένες διαδρομές στην ενδοχώρα του νησιού. Μονοπάτια που σε οδηγούν από το παλαιό κάστρο του Εξωμβούργου έως την αυλή της Μεγαλόχαρης ή από το Φαλατάδο έως την παραλία Λιβάδα κι από το χωριό Αγάπη στο Βωλάξ… περνώντας από ποταμάκια, πλατάνια και μικρούς καταρράκτες, καλοδιατηρημένους ή μισογκρεμισμένους περιστεριώνες και παλιούς νερόμυλους…

Στο νησί θα βρούμε έμπειρους ανθρώπους που θα μας οδηγήσουν σε αυτά. Οι καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Από τις πιο αγαπημένες πεζοπορικές διαδρομές είναι:

Πεζοπορική διαδρομή Αγάπη – Βωλάξ

Η πεζοπορία αυτή ξεκινά από το γεφύρι στο δρόμο λίγο πριν το χωριό Αγάπη και διασχίζει την κοιλάδα των περιστεριώνων. Εκτός από τους περιστεριώνες, αρκετοί από τους οποίους είναι καλοδιατηρημένοι, θα συναντήσετε και κάποιους παλιούς νερόμυλους, που υπήρχαν εδώ, λόγω του ποταμού που διέσχιζε το χωριό. Μπαίνετε στο χωριό Αγάπη, το οποίο είναι από τα γραφικότερα και παλαιότερα του νησιού. Θα διασχίσετε το κεντρικό καλντερίμι με τις καμάρες και τα σκεπαστά και θα περάσετε από το μικρό γραφικό ταβερνάκι του χωριού που έχει απίστευτη θέα. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο πεζοπορικό μονοπάτι, θα καταλήξετε έπειτα από μια μαγευτική διαδρομή στο ξεχωριστό χωριό Βωλάξ, που είναι χτισμένο πάνω σε τεράστιους στρογγυλούς βράχους, των οποίων η προέλευση μας είναι άγνωστη. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε στα δρομάκια του με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, να δείτε το πέτρινο θεατράκι και το μικρό Λαογραφικό Μουσείο του και να αγοράσετε πανέμορφα χειροποίητα καλάθια από τους άξιους τεχνίτες καλαθοπλεκτικής που υπάρχουν εδώ. Στη συνέχεια, θα ξεκουραστείτε στις ταβέρνες του χωριού, απολαμβάνοντας ντόπιες νοστιμιές…

(Χρονική διάρκεια: 2 ώρες. Βαθμός δυσκολίας: 1. Ήπια ανηφορική διαδρομή σε όλο το μήκος της).

Πεζοπορική διαδρομή Ταραμπάδος (κοιλάδα με τους Περιστεριώνες) – Κάμπος – Λουτρά – Περάστρα – Κώμη

Η πεζοπορική αυτή διαδρομή είναι εύκολη και κατηφορική. Θα απολαύσετε ωραία θέα, γνωρίζοντας την ενδοχώρα του νησιού και θα ανακαλύψετε 5 αμιγώς γραφικά καθολικά χωριά. Θα ξεκινήσετε τη διαδρομή σας από τον Ταραμπάδο και την κοιλάδα με τους καλοδιατηρημένους περιστεριώνες. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Κάμπος, όπου υπάρχει και το Μουσείο του Κώστα Τσόκλη. Έπειτα, θα φθάσετε στο χωριό Λουτρά, όπου υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε το Μουσείο της Μονής Ουρσουλινών (λειτουργούσε παλαιότερα ως σχολείο θηλέων και θεωρείτο πρότυπο σε όλη την Ευρώπη). Στη συνέχεια, το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ποτάμι μέχρι το κατάφυτο χωριό Περάστρα. Τέλος, η διαδρομή καταλήγει στο χωριό Κώμη, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Τήνου. Εδώ θα ξαποστάσετε στο καφενείο του με καφεδάκι και γλυκό του κουταλιού ή θα απολαύσετε μεζεδάκια στην ταβέρνα του χωριού. Θα βρείτε και μια βιοτεχνία με παραδοσιακά προϊόντα.

(Χρονική διάρκεια: 2,5 ώρες. Επίσκεψη στο Μουσείο του Κώστα Τσόκλη + 40λεπτά. Βαθμός δυσκολίας: 1. Κατηφορική διαδρομή σε όλο το μήκος της).

Πεζοπορική διαδρομή Φαλατάδος – παραλία της Λιβάδας

Είναι μία από τις πιο όμορφες διαδρομές του νησιού, καθώς κινείστε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο πράσινο, αλλά και λόγω των εναλλαγών του τοπίου που θα απολαύσετε. Ξεκινώντας από το χωριό Φαλατάδος το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ποτάμι. Στη διαδρομή σας θα συναντήσετε αρκετούς ερειπωμένους νερόμυλους, αλλά και διάφορα σταβλάκια. Συνεχίζοντας την πορεία σας, θα προσεγγίσετε το ποτάμι, μέσα σε κατάφυτο τοπίο, πλημμυρισμένο από σκιερά πλατάνια και βελανιδιές. Στο τέλος της διαδρομής το σκηνικό αλλάζει, με βάθρες και λειασμένους από το νερό βράχους, που οδηγεί μέχρι την παραλία της Λιβάδας. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί μία ταβέρνα στην παραλία.

(Χρονική διάρκεια: 3 ώρες. Βαθμός δυσκολίας: 1. Κατηφορική διαδρομή σε όλο το μήκος της).

Αναρρίχηση σε βράχο

Η Τήνος διαθέτει ένα οργανωμένο σπορ πεδίο αναρρίχησης στον εντυπωσιακό γρανιτένιο βράχο του Εξωμβούργου. Το πεδίο αποτελείται από 9 τομείς με 88 σπορ διαδρομές. Οι περισσότερες είναι ιδανικές για αρχάριους. Ωστόσο, υπάρχουν και διαδρομές για έμπειρους αναρριχητές. Η αναρρίχηση εδώ μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ανάλογα με τον αέρα ή την ηλιοφάνεια, μπορείτε να διαλέξετε τον κατάλληλο τομέα για να σκαρφαλώσετε.

Εκτός από την αναρρίχηση βράχου, η Τήνος διαθέτει και μια τεράστια έκταση για bouldering (αναρρίχηση χαμηλού βράχου), η 2η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη.

Αυτόνομη κατάδυση (Diving)

Για πολλούς αποτελεί την πιο συναρπαστική δραστηριότητα στη θάλασσα. Η μορφολογία του νησιού επιτρέπει την καταδυτική δραστηριότητα τόσο σε αρχάριους όσο και προχωρημένους. Η αυτόνομη κατάδυση συναντάται πλέον σε οργανωμένο κέντρο στην Τήνο. Απότομοι σχηματισμοί από βράχια, ξέρες, κάθετοι τοίχοι, όμορφες αμμουδιές συνθέτουν τον καταδυτικό χάρτη του νησιού. Από την ξέρα στον Άγιο Σώστη έως τους απότομους κάθετους τοίχους των Υστερνίων η κατάδυση στο νησί αποτελεί μοναδική εμπειρία. Αξίζει να τη ζήσετε!

Wind surfing και kite surfing στην παραλία Κολυμπήθρα

Για εκείνους που λατρεύουν τα παιχνίδια με τα κύματα και τους ανέμους, η Τήνος επιφυλάσσει μοναδικές εμπειρίες. Στην παραλία Κολυμπήθρα, στη βόρεια ακτή του νησιού, όπου φυσάει το περίφημο «Μελτέμι», ιδανικός άνεμος για wind surfing και kite surfing, θα ζήσετε μοναδικές στιγμές. Η παραλία της Κολυμπήθρας χωρίζεται σε δύο παραλίες: τη Μικρή και τη Μεγάλη παραλία. Η Μικρή παραλία είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά, καθώς είναι αμμουδερή και σχετικά προστατευμένη από τους ανέμους, με θέα στο Δρακονήσι. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και beach bar, αλλά και ταβερνάκι πάνω στο βράχο για ουζάκι και μεζέδες. Η Μεγάλη παραλία είναι απλωτή και ανοιχτή στους ανέμους, ιδανική για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ, όπως το wind surfing και το kite surfing. Εδώ θα βρείτε οργανωμένη σχολή για ιστιοσανίδα, όπου μπορείτε να νοικιάσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να δαμάσετε τα κύματα…